آشنایی مقدماتی با پاورپوینت

نرم‌افزار Power Point جهت ایجاد اسلاید، برای ارائه مطالب در مکان‌های مختلف استفاده میشود. کار با این نرم‌افزار ساده بوده و بسیاری از قابلیت‌ها و ویژگی‌های آن با نرم‌افزار word مشترک می‌باشد. در این جا مرور کوتاهی بر برخی از قابلیت‌های این نرم‌افزار خواهیم داشت:

پس از اجرا کردن این نرم‌افزار جهت ایجاد یک فایل جدید در محیطی مانند PowerPoint دو روش متداول وجود دارد یکی استفاده از Ctrl + n و دیگری استفاده از آیکن و سپس گزینه‌ی New می‌باشد. با ایجاد یک فایل جدید لیست صفحات اسلایدها مشاهده می‌شوند. این نرم‌افزار نیز امکانات جالب و مفیدی را جهت ارائه هرچه بهتر یک موضوع در اختیار ما قرار می‌دهد.

برای اضافه کردن صفحات اسلاید از گزینه New Slide استفاده می‌کنیم. چیدمان قسمت‌های مختلف درون یک اسلاید را نیز می‌توان از قسمت layout مشخص و تنظیم کرد. همچنین برای پاک کردن یک صفحه از میان اسلایدها هنگامی که در حالت انتخاب آن اسلاید هستیم از گزینه Delete استفاده می‌کنیم.

برای تعیین نوع اسلاید نیز می‌توان از طریق کلیک راست بر روی آن Layout مربوطه را مشخص کرد که آیا این اسلاید ما مربوط به متن عادی است یا متن و تصویر است یا Sectionاست و ….

قسمت‌های تعیین نوع فونت، نوشتار و تنظیمات مرتبط با اندازه و رنگ و چپ‌چین، راست‌چین و … مشابه آنچه که در Word انجام می‌شد عمل می‌کند. منوی Insert گزینه‌هایی مشابه word دارد با این تفاوت که امکان افزودن صدا و فیلم به یک اسلاید نیز وجود دارد.

در قسمت Design می‌توانید رنگ‌بندی زمینه اسلایدها، تصاویر پیش زمینه و … را مشخص کنید. همچنین از قسمت page setup اندازه و نوع قرارگیری صفحات را مشخص کنید:

با انتخاب یک template از قسمت Themes می‌توانید در صورتی که رنگ‌بندی آن مطابق خواست شما نبود، رنگ‌بندی را از قسمت Colors تغییر دهید. با راست‌کلیک بر روی زمینه اسلاید و انتخاب گزینه Format …Background می‌توانید انتخاب‌های متنوعی برای زمینه اسلایدها داشته باشید:

برای آن که مشخص کنیم نحوه‌ی حرکت اسلایدها هنگام نمایش و حرکت از اسلایدی به اسلاید بعدی به چه شکلی باشد از منوی Animations و از قسمت Transition this slide نوع حرکت دلخواه را انتخاب می‌کنیم.

سرعت حرکت و در واقع نمایش حرکت یک اسلاید و همچنین پخش صدا هنگام نمایش نیز ازاین بخش قابل تنظیم است. به صورت پیش فرض برای رفتن به هر اسلاید لازم است از کلیک موس و یا کلیدهای Enter یا Space استفاده کنید اما از این قسمت می‌توانید زمان معینی را برای ورود به این اسلاید مشخص کنید که این زمان‌ها مشخص شده‌اند و دیگر نیاز به انجام کاری برای تعویض اسلایدها وجود ندارد.

آنچه گفته شد برای نحوه ورود هر صفحه اسلاید بود، اما گاهی نیاز است که بتوانیم نوشتارها یا تصاویر موجود در زمینه اسلایدها را نیز متحرک کنیم. برای این منظور از قسمت Custom Animation استفاده می‌کنیم که این حالت مربوط به نسخه‌های قدیمی‌تر است. در نسخه‌های جدیدتر سربرگی با نام Animations برای این کار وجود دارد که تمام تنظیمات مربوط به این پویا نمایی‌ها از طریق این سربرگ قابل انجام است.

توجه داشته باشید تا زمانی که شیء یا متنی در حالت انتخاب نباشد گزینه Add Effect غیر فعال خواهد بود اما زمانی که قسمتی از متن یا یک Text box یا هر شیء دیگری را انتخاب کنید این کلید فعال میشود. با انتخاب آن گزینه‌های متنوعی برای نوع حرکت قسمت انتخابی در اختیار شما خواهد بود که در صورت انتخاب به لیست موجود در این پنجره اضافه می‌شود. البته تصویری که در ادامه می‌بینید مربوط به نسخه‌های جدیدتر است اما این امکانات با مقداری کاستی یا شاید تغییر، تقریباً در تمامی نسخه‌ها وجود دارند. در اینجا نیز امکان تنظیم سرعت حرکت وجود دارد.

از طریق این گزینه می‌توان مدیریت Effect‌های ایجاد شده بر روی یک اسلاید را انجام داد و حتی برخی تنظیمات مربوط نحوه حرکت از یک اسلاید به اسلاید بعد را هم مشخص کرد.

هنگامی‌که حرکات مربوط به بخش‌های مختلف را تعیین کردید، در صورتی که اسلایدهای ساخته شده را به نمایش درآورید خواهید دید که برای اعمال هر کدام از این حرکات لازم است یا از طریق keyboard و کلیدهای enter یا space و یا با کلیک موس به حرکت بعدی یا نمایش بعدی بروید برای حل این مساله در صورتی که بخواهد خود نوشتارها و تصاویر به ترتیب پشت سر هم ظاهر شوند می‌توانید از همان پنجره‌ای که در سمت راست گشوده شده و اینک لیست animationها را در بر دارد اقدام کنید:

به صورت پیش‌فرض در کنار هر حرکت یک تصویر موس قرار دارد این به این معنی است که برای شروع منتظر click موس می‌ماند. در قسمت start برای هر حرکت مولفه موردنظر، می‌توانید انتخاب کنید که پس از قبلی و یا همراه با قبلی یا این که با کلیک موس اجرا شود.

در Power Point نیز layout‌های پیش‌فرض وجود دارد که حتی می‌توان آن‌ها را تغییر داد.

Slide master

در واقع اسلایدی است که در سلسله مراتب اسلایدها در بالاترین سطح قرار می‌گیرد و برای اعمال تغیرات یا در واقع تنظیمات بر روی اسلایدها، به خصوص اسلایدهایی که قرار است در آینده اضافه شوند در نظر گرفته شده است که تنظیمات Layout یک اسلاید شامل پس زمینه، رنگ، فونت، Effect و … را ذخیره و بر روی اسلاید جدید اعمال می‌کند.

از منوی view قسمت Slide master را انتخاب کنید:

در این جا تنظیمات مرتبط با انواع layout‌ها به شما نشان داده خواهد شد که می‌توانید آن را مطابق با خواست خود تغییر دهید. برای خروج از قسمت slide master پس از اعمال تغییرات، Close master view را انتخاب کنید تا به صفحه اصلی بازگردید.

می‌توان بر روی اسلایدها پانویس، شماره اسلاید و یا تاریخ و زمان را ثبت کنید. این کار از طریق قسمت Insert و با گزینه‌های Date & Time و slide انجام می‌گیرد.

در قسمت افزودن تاریخ و زمان، دو گزینه Update automatically و fixed وجود دارد، که در صورت استفاده از گزینه اول، در هر بار نمایش اسلاید، تاریخ و زمان آن به صورت خودکار به‌روز می‌شود.

فایل‌هایی که تحت محیط Power Point ساخته می‌شوند با پسوند pptx. ذخیره می‌گردند. در صورتی که از روش عادی و با این پسوند ذخیره کنیم، فایل حاصل قابل تغییر مجدد خواهد بود و در محیط PowerPoint باز میشود. اما برای آن که فایل حاصل هنگام اجرا به صورت مستقیم اجرا شود و همچنین امکان تغییر دادن آن وجود نداشته باشد از گزینه save as و PowerPoint show استفاده می‌کنیم: